Jämtlands Vingård och Örtagård Öst

För 30 år sedan började vi, två bröder i Jämtlands inland, att experimentera med förädling av de bär och den frukt som man hittar i skogarna runt gården där vi bor. Med stöd av recept från en gammal kokbok, som länge gått i arv i släkten, skapade vi en modern metod för tillverkning av sylt och saft men även nektar och vin. Vi skaffade egna bin och nära relationer med de bästa odlarna i trakten. Snart hade vi byggt en vingård i farfars gamla lada och så blev Öster Övsjö "Byn med vin och bin".

Nu levererar vi från vårt varumärke Örtagård Öst och vårt bolag Jämtlands Vingård till några av världens bästa restauranger.

Jämtlands Vingård erbjuder en mängd alkoholfria men även alkoholhaltiga drycker och i varumärket Örtagård Öst producerar vi allt från kapris på rönnbär till torkade blåbär doppade i honung. Allt med ursprung i tant Augustas kokbok.

Lyckan i att förädla det som naturen ger är vår drivkraft, om det så är nypna musöron från vårens nyutslagna björkar eller kvanne från fjällskogen. Vi gillar ärlig mat.

/Jan-Anders Jarebrand och Bengt-Johnny Johansson